Před heřmánkem smekni a před bezem klekni

Co znamená ten nápis proč smekat a klekat? Heřnánek a bez jsou vzhledem ke své chuti a širokému spektrů účinků jedny z velmi oblíbených ingrediencí k výrobě směsí na čaj. No a můj dnešní příspěvek je čajem protknut od začátku až do konce.
heřmánek sušení
čaj 1Co po ránu pijete – u nás to je hlavně čaj. Vzhledem k tomu že ideální zelený nás pořád dokola nebaví a černý je zdravý malých občasných dávkách, bývá na stole nejčastěji bylinkový. Tam se můžeme co do chuti pěkně vyřádit a každý den směs trošku proměnit, aby nebyl stále stejný.
Byla jsem zvyklá že se doma vařili čaje z bylinek co se přes léto posbíraly a uskladnili někde v kuchyni.
Pravda sesbírat si za léto tolik, abymeduňka sušení to stačilo pokrýt celý rok není práce na chvilku. To stejné by se dalo vztáhnout taky na sušení nebo na uhlídání toho co kdy kde zrovna je ve správném stádiu růstů připraveno akorát ke sběru. Čas od času se mi stane, že propásnu kvetení lip (to je to nač čekám právě teď) nebo třeba hluchavek (ty jsem letos skutečně propásla), jejich sbírání je piplačka. Chuť čaje ale stojí za to. Naopak naprosto vděčné je jahodové listí – to se v lese najde v průběhu několika měsíců, takže je na jeho sběr času dost.
tymianMým největší problém se ale ukázalo uskladnění a to po stránce prostorové – kam v kuchyni ukrýt tolik bylinek, tak aby byly stále po ruce, v dosahu, každý den jsme si mohly namíchat vlastní směs tak jak na ni zrovna máme chuť a přitom kuchyni bylinkami úplně nezaplavit…. v podstatě nikdy jsem tento problém nevyřešila a bojuji s ním pořád dál. Čím míň je v zimě bylinek, tím víc se mi roztahují v kuchyni hrnce a jak jaro a léto postupuje hledám pořád další a další prostory kam zase nějakou tu bylinku uložit. Letos už mám nasušen tyminán, jahodové malinové a rybízové listy, jitrocel, květy černého bezu, meduňku, kopřivy… s nedočkavostí vyhlížím kdy mi v zahradě vykvete divizna (která se jako jedna z mála suší z prudka na slunci, ale o tom už jsem se tu zmiňovala) a u kostela lípy…… a co teprve až povyroste majoránka.
Majoránkový nebo i třeba dobromyslový čaj je jeden z nejvoňavějších co se mi vybaví, i když mateřídouška jim dokáže zdatně konkurovat.
V čajích se z hlediska jejich zdravotních účinků orientuji jen minimálně, pro jistotu bylinky často střídáme abychom nepili delší dobu stejný typ čaje.
A jestli mi to za to stojí? Proč si čajraději nekoupit pěkně v klidu zabalený pytlíkový? Už nevím kde jsem to četla ale stálo tam že podrcením na malé kousky prý byliny ztrácí na svých účincích (což by mi teoreticky nemělo až tak vadit, když je kvůli účinkům nevyužívám) navíc není to tak dávno co jsem viděla kohosi stříhat květy černého bezu s respirátorem vedle dálnice. Nechce se mi věřit že to s těmi plnými pytly za sebou stříhal pro vlastní využití. Vím že investuji hlavně svůj čas, ale na druhou stranu jsem si jistá tím v jakém stavu byliny byly a odkud přesně jsou a to je pro mne docela důležité.
Což je vlastně jeden z důvodu proč tak „úspěšně“ zanedbávám v sezóně svoje stránky.

mateřídouška copy

Příspěvek byl publikován v rubrice Nezařazené a jeho autorem je robinson. Můžete si jeho odkaz uložit mezi své oblíbené záložky nebo ho sdílet s přáteli.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *