Podle plodiny

 Brambory
Předpokládám že je všichni dobře známe. Snad jediné upozornění, brambory by se nejmenším strávníkům neměli dávat po konci února, kdy jsou již delší dobu skladovány.
  Celer
Ačkoli existují jídla v nichž celer hraje první housle, příliš často se v mojí kuchyni nevyskytují. Zato když o celeru začnu uvažovat na pozadí jídla, spotřebuji ho při vaření v průběhu roku docela dost a to včetně natě.
 Cibule
Těžko říci, která jiná plodina je v kuchyni užívána tak často jako cibule. Téměř se zdá, že cibule je základním kamenem kuchyně. Její pěstování není nijak zvlášť obtížné a celkem se mi daří.
  Cizrna
nebo také římský hrách – jedna z velmi zajímavě chutnajících luštěnin. Jenže snad právě proto, že je řazena k luštěninám jí moje děti zrovna moc nemilují. Dá se použit podobně jako fazole, do polévek, na kaše, jako příloha.
 Cuketa,cukíny – Tykev obecná
Velmi snadná na pěstování, používali jsme ji pro první dětská jídla a v kuchyni se nám zabydlela nastálo.
  Česnek
Nepředstavitelně nepostradatelné ochucovadlo.
  Čočka
Zkoušeli jste si ji někdy vypěstovat sami? S rustem u nás nemá žádné problémy. Je to nízká rostlina, ráda se přidrží opory. Na rozdíl od hrášku je v lusku pouze jen jedno nebo dvě semínka, takže po sklizni potřeba se obrnit trpělivostí a loupat a loupat
 Dýně Hokkaido
Pěstitelsky snadná. Myslím, že nejsnazší způsob jak se dostat k semenům a zároveň ochutnat jestli ji vůbec chcete pěstovat, je zakoupení jedné, někde na farmářských trzích nebo u souseda. Uprostřed dužiny je množství semen, které pokud je propláchnete, usušíte a uložíte, můžete následující rok použít jako sadbu.
 Hrách setý
Klasická zahradní pochoutka: vždy čistá, protože ji příroda vymyslela prima obal, takže ji lze jíst ihned na místě kde roste.
 Jahody
Nechybí nejspíš na žádné sebemenší zahrádce. Chuťový rozdíl mezi jahodou čerstvě utrženou, nebo utrženou před několika hodinami je totiž obrovský.
 Kedlubna
Chuť a vůni kedluben mám spojenou se skleníkem. Tam je pěstovala naše mamka a každé jaro jsme jich spoustu přesazovali ven do zahrady.
 Kukuřice cukrová
K pěstování této rostlinky jsem se dostala zkratkou přes konzervy bonduelle. Do té doby mi byla důvěrně známá kukuřice jen krmná. Ostatně v mléčném stavu lze použít podobně. Z počátku jsem se domnívala že jde o jeden a tentýž druh.
 Mochyně peruánská
Jedna z novinek v poli, v zahradě totiž z nějakého důvodu neprospívá. Líbí se mi naní jeji bezprašné balení, takže ji máme jako pochoutku hned na místě, podovně jako hrášek.
 Mrkev, karotka
Trvalo tři roky než se mi povedlo aby vzešla po prvním setí. Asi je to o štěstí zasadit ji dosprávného vlhka, tak aby při klíčení nezaschla.
 Paprika
Jedna z našich oblíbených zelenin, která se mi bohužel zrovna moc pěstovat nedaří. Je hodně teplomilná a já nevlastním ani skleník, ani pařeniště – takže papriky pěstuji na volném prostoru což ji pravděpodobně zrovna tady moc nesvědčí.
 Petržel
V mojí kuchyni až na jednu polévku nehraje nikde prim. Avšak používaná je ve spoustě jídel ať se jedná o kořen či listy.
 Rajčata
Dokážete si léto představit bez rajčat – já ne. Vždycky už nedočkavě vyhlížím když konečně zčervenají.
  Špenát
Nejklasičtější z klasických pohádkových rostlin. I když u nás ani pohádka s Pepkem námořníkem nezabrala, aby byly děti nadšené ze špenátu na talíři (mám na mysli hlavně klasickou špenátovou omáčku, v polévce jej respektují a nazývají ji vodnická a proti špenátovým placičkám nenamítají vůbec nic).

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *